Sejarah

Perkembangan dan evolusi

Pokok Krismas dikatakan telah mula-mula muncul dalam perayaan Saturnalia Rom pada pertengahan Disember, Jerman mubaligh nigusi dalam iklan abad ke 8 dengan pokok menegak yang didedikasikan kepada El Nino. Selepas itu, Jerman Festival pada Disember 24, seperti Adam dan hawa, lambang garden of Eden di rumah "Syurga pokok" pada pendirian untuk kek, kuih, lambang dosa dan lilin dan bola, lambang Kristus. Oleh abad ke-16 agama Pengubah Martin Luther, untuk mendapatkan malam Krismas starry, Reka bentuk susun atur di rumah bola dipenuhi dengan lilin dan pokok Krismas.

Dalam abad ke-18, bermula pada abad ke Lutherans Jerman 19 popular popular dan Jerman negara seperti Jerman berakar dengan tradisi.

Awal abad ke-19, pokok Krismas ke United Kingdom.

Pertengahan abad ke-19, Albert (Ratu Victoria suami, Putera Jerman) dan popularizing. Victorian pokok Krismas yang dihiasi dengan lilin, gula-gula dan fancy pastri, dengan rantai reben dan kertas yang tergantung di cawangan.

Seawal pokok Krismas abad ke-17 dari Jerman membawa pendatang ke Amerika Utara, abad ke-19 dan meluas popular. Di Austria, dan Switzerland, dan Poland dan Belanda juga adalah agak popular.

Di China dan Jepun, pokok Krismas di 19 dan abad ke-20 mubaligh Amerika Syarikat yang diluluskan, banyak dihiasi dengan bunga-bunga kertas yang berwarna-warni.