Pokok Krismas melambangkan kehidupan pemulihan

Pokok Krismas adalah salah satu daripada tradisi perayaan Krismas paling terkenal. Biasanya orang letakkan evergreen seperti pokok pain ke dalam sebuah rumah atau di luar sekitar Krismas dan menghiasinya dengan lampu Krismas dan hiasan berwarna-warni. Dan meletakkan malaikat atau bintang di atas pokok itu. Pokok evergreen yang dihiasi dengan lilin dan hiasan, sebagai sebahagian daripada perayaan Krismas. Yang moden pokok Krismas berasal dari Jerman. Jerman menghiasi pokok Firaun (di pohon sebanyak Eden) di rumah pada 24 Disember setiap tahun, Adam dan hawa, dan hang penkek di bahagian atas, pokok Krismas yang melambangkan roti Suci (tanda pendamaian Kristian). Dalam zaman moden, penggunaan pelbagai biskut daripada roti Suci, sering disertai dengan lambang lilin Kristus. Di samping itu, kawasan pedalaman juga dilengkapi dengan sebuah Menara Krismas, struktur Segitiga kayu, dengan banyak rak kecil yang diletakkan di atas patung Kristus, pokok Krismas Menara dihias dengan dedaun evergreen, lilin dan sebutir bintang. Menjelang abad ke-16, Menara Krismas dan Garden of Eden Garden telah digabungkan ke dalam pokok Krismas.

Adat ini adalah popular di kalangan orang yang beriman di dalam gereja Lutheranisme di Desa Jerman pada abad ke-18, tetapi ia bukan hingga abad ke-19 bahawa negara ini menjadi popular, menjadi tradisi Jerman amat berakar. Pada awal abad ke-19, pokok Krismas telah merebak ke England, dan suami Ratu Victoria dan Albert Putera Jerman dipopularkan pada pertengahan abad ke-19. Victorian pokok Krismas yang dihiasi dengan lilin, gula-gula pokok Krismas dan pelbagai pastri, dan digantung cawangan dengan reben dan rantai kertas. Seawal abad ke-17, pokok Krismas telah dibawa ke Amerika Utara oleh peneroka Jerman dan popular di abad ke-19. Di Austria, Jerman, Poland dan Belanda yang juga agak popular. Di China dan Jepun, Krismas pokok telah diperkenalkan oleh mubaligh Amerika pada 19 dan abad ke-20, pokok Krismas yang dihiasi dengan bunga-bunga berwarna-warni.

Sejarah pokok Krismas

Seperti Krismas berasal dari pagan Kastam, pokok Krismas juga mempunyai sejarah yang jauh, dan menjadi satu fenomena biasa dalam banyak budaya pada musim sejuk. Pokok Krismas biasanya ditafsirkan sebagai pokok Krismas. Tuntutan pagan purba telah dipelihara dalam agama Kristian, pokok Krismas dan pokok-pokok evergreen melambangkan meraikan kebangkitan hidup semula.

Empayar Rom purba, zaman Rom mozek (hadir Tunisia), menunjukkan mitos beasr dari dewa wain dan kesuburan lelaki, Dionysus India (Dionysus, para ilmuwan moden fikir Dialah penjelmaan semula dewa) memegang cawangan pokok konifer. Proses Kristian boleh juga disahkan dalam mimpi salib kuno Bahasa Inggeris puisi (impian Rood tersebut), di mana pokok adalah instrumen penyeksaan Isa penyeksaan. Pokok Krismas puisi itu juga memetik pengenalpastian pokok baik dan jahat yang direkodkan di dalam Genesis.

Adat resam moden secara langsung tidak dapat membuktikan pagan Kastam. Dokumen-dokumen terawal disusur kembali ke Jerman pada abad ke-16; Ingeborg Weber-keller, seorang Profesor Antropologi Eropah Marburg, dikenalpasti risalah Tahunan Persatuan Industri Bremen 1570 bagaimana menggunakan baju sejuk campur epal, kacang, tarikh, kelapa, biskut pokok Krismas dan bunga kertas dihiasi dengan Persatuan rumah untuk menggembirakan anak-anak ahli Persatuan industri yang mengumpul gula-gula untuk Krismas. Satu lagi rujukan adalah daripada Basel, pokok Krismas di mana perantis khusus yang membawa Sebatang pokok yang dihiasi dengan epal dan keju yang terletak berhampiran bandar pada tahun 1597.

Dekorasi pokok Krismas seolah-olah menjadi sama di seluruh dunia. Kerana Krismas pada musim sejuk, pokok Krismas digunakan dalam pokok evergreen. Ia kebanyakannya merupakan empat atau pokok sawit kecil setinggi lima kaki, atau pain kecil, ditanam dalam sebuah flowerpot yang besar, yang dilindungi dengan berwarna-warni lilin kecil atau mentol lampu, pokok Krismas dan pelbagai hiasan dan reben, serta kanak-kanak, mainan dan hadiah dari mereka keluarga. Selepas menghias, meletakkannya di sudut ruang tamu. Jika ia diletakkan dalam gereja, auditorium atau tempat awam, pokok Krismas adalah agak tinggi, pokok Krismas dan pokok boleh juga diletakkan di bawah Hadiah.

Menurut rekod Kastam Krismas, pokok Krismas yang pertama adalah pokok kelapa sawit kecil terbaik putih sejuk bandar. Pada malam pertama kelahiran Isa, Perawan Maria dan St. Joseph, apabila mereka pergi ke bandar putih-sejuk, adalah letih, dan dara berehat di bawah pokok itu untuk sementara waktu, dan pokok sawit kecil, seperti yang disukai, membuka cawangan-cawangan dan memberikan dara sejuk angin. Di tengah-tengah malam, pokok Krismas Isa Al-masih telah dilahirkan. Pada masa ini, sangat cerah bintang kelihatan di langit, mengeluarkan cahaya yang indah, terus ke dalam kepala pokok sawit kecil, circled ke dalam bukaan yang indah. Sejak itu, pokok-pokok sawit kecil di Krismas, menduduki kerusi kedudukan yang gemilang. Bagi pokok Krismas untuk menjadi popular di seluruh dunia, ianya hanya abad ke-19. Semasa zaman pertengahan, Jerman popular agama drama, di Garden of Eden, selepas Tuhan menjadikan manusia, Adam dan Eve dikhianati Tuhan, bermain dengan pokok kelapa sawit yang dilindungi dengan epal, mewakili "Tree of Life" atau "tahu pokok yang baik dan jahat." Kemudian, Permainan "Tree of Life" di setia, berpindah rumah, melambangkan kedatangan penyelamat. Dengan perkembangan ini simbolik, menjelang abad ke-15, menghias pokok Krismas, telah menjadi adat.